В рамките „Културна програма за българското председателство на Съвета на Европейския съюз – 2018“ на Националния фонд „Култура“, Съюзът на колекционерите в България организира изложба „Българска живопис – първата половина на ХХ век – избрано от частни колекции“.

Българската живопис от първата половина на ХХ век е изключително стойностна и важна като личностна реализация и като художествена проблематика. Време, в което се пресичат взаимноизключващи се тенденции – от академичната носталгичност до най-модерните направления на европейския авангард. Запазвайки националната си чувствителност българската живопис ражда сериозни и силни произведения, които и като стилистика и като постижения са съизмерими с най-доброто от европейското изкуство.

Голяма част от българските артисти не само са учили и специализирали в европейските академии, но и активно са участвали в художествения живот там. В доста от личните сбирки има изключителни произведения от този период, голяма част малко познати, а някои за първи път ще бъдат показани благодарение на личните усилия и пристрастия на колекционери, които успяха да ги върнат в България.

Реално изложбата покрива почти всички тенденции и направления, в които се развива българската живопис, заедно със знакови произведения от всички големи имена.

В изложбата са включени 135произведения от 24 колекции от 50автори. Изложбата се придружава с пълен каталог на всички произведения.

На 1 март от 11 часа Съюза на колекционерите организира пресконференция в изложбената зала на „Шипка“ №6, ет. 1.

Куратор и съставител на каталога е Галина Декова, ръководител на проекта е Светлин Русев.

За повече информация - Виржиния Николова, секретар на СКБ на телефон 0887310113.

 

            

Проектът "Българска живопис от първата половина на ХХ век - избрано от частни колекции" се реализира с финансовата подкрепа на програма „Културна програма за Българското председателство на Съвета на Европейския съюз 2018 г." на Национален фонд  „Култура“. 

Съюз на колекционерите в България