Обща изложба живопис и въздушна пластика

Галерия  “ЛИК” представя  17.10. – 06. 11. 2012 г.
КАТАЛИНА МИЛЕВА,  НАНА РАЙЧЕВА, БОРЯН БЕЛЧЕВ
Обща изложба живопис и въздушна пластика
откриване на 17.10. /сряда/ от 18.30.ч.

КАТАЛИНА МИЛЕВА –  Завършва ВНХА “Н. Павлов” спец. “Живопис” 1977г.

  • 1978 до 1982г. Работи като реставратор на стенописи и икони НИПК София, Мелник, Роженски манастир, Търново и др.
  • 1986-1991г. Работи като преподавател в детски школи по изкуствата. Автор на идея за участие на деца в оформяне на околната среда с проекти и зпълнение съвместно с община “Люлин” и арх. Булев. Награди в Европа, Русия, Япония.
  • 1991г. – Самостоятелна изложба в Люлин.
  • 1998-2008г.Изпълнение на пана – реплики на световно известни художествени творби.
  • 2011г. – Проект и изпълнение на сценография в “Национална Опера и Балет” при гостуване на Американски балет – рапсодия “Вардар”.

НАНА РАЙЧЕВА – Завършва СУ “Кл. Охридски” специалност “Философия” 1975г.. Художественият и талант се изявява още от ранна възраст. В периода от 1972 до 1976г. тя усъвършенства уменията си по живопис и графика в ателиетата на големите български художници Сергей Петров и Галилей Симеонов.
Освен участията си в колективни и авторски изложби, Нана Райчева вече 10 години споделя своя опит с талантливи деца, лишени от родителска грижа към фондация “Агапедиа - България”. Нейни творби са притежания на колекционери в България, Кипър, Швейцария, САЩ.

БОРЯН БЕЛЧЕВ – Завършва ВНХА “Н. Павлов”специалност “Декорация” 1971г.

  • Работи като реставратор на стенописи и икони НИПК – Мелник, Бояна, Свещари, Роженски манастир и др.
  • 1985г.  – Художник в “Младежки театър” София.
  • 1996 - 1998г. – Художник в “Нова телевизия”
  • 1998-2009г. – Художник на свободна практика.
  • 2009г. – Художник в “Софийска опера”.

През този период работи много и в различни проекти в областта на рекламата, сцено-графия, изпълнение  в общи лични проекти в областта на пластичните изкуства.

В настоящата изложба ще покажем трима съвсем различни като светоусещане творци.

Картините на Каталина Милева са реални места, видяни от нейния дух и нарисувани от нейната творческа душа така, както тя ги е усетила. Някои от внушенията на творбите напомнят за старите калейдоскопи. Реални пейзажи, излъчващи нереалност, от които струи спокойната и уравновесена творческа енергия на художничката.

Нана Райчева рисува майсторски портрети с масло и пастел. Нежни и романтични пейзажи се редуват от цветни енергии, които  напомнят за детството и младостта.

Въздушните пластики на Борян Белчев завладяват пространството и ни изпращат в друга 3D реалност. Нежните форми напомнят апаратите на Леонардо или ангелски криле, полетели към бъдещето. Усещането е за ефирно присъствие на друго ниво по пътя към Сътворението.

Румяна Велинова, Галерия “ЛИК”  ул. “Лайош Кошут” №37  тел:470-1234, www.gallery-lik.com