ГАЛЕРИЯ АРТЕ

ПРЕДСТАВЯ на 23.10.2012г. от 18.00 часа

АТАНАС ШАРЕНКОВ

живопис

Със съдействието на СЪЮЗ НА КОЛЕКЦИОНЕРИТЕ В БЪЛГАРИЯ

Галерия Арте посвещава настоящата изложба на Деня на Народните будители и отбелязва 20 години от нелепата гибел на един от най-високо образованите български интелектуалци – Атанас Шаренков. Великолепен живописец, прекрасен реставратор, отличен преподавател и изкуствовед, завършен колекционер – това е само част биографичния портрет на твореца Шаренков. Той е автор на единствената в света пълна класификация на писмените източници по технология и техника на живописта, за период от над две хиляди години. Тези писмени източници той превежда, събира и тълкува в книга от четири тома - „Старинни трактати по технология и техника на живописта” – безценен труд за изкуствоведи, колекционери, реставратори и студенти.

Преди всичко Атанас Шаренков е художник. „Неговите творби се разпознават мигновено” – пише проф. Елка Бакалова. Картините му впечатляват с деликатни багри, непривични гледни точки на композицията и със специфична живописна техника.

От 2009 г. Градската художествена галерия в Хасково заслужено е преименувана в галерия „Атанас Шаренков”.

Изложбата е съвместно със СЪЮЗ НА КОЛЕКЦИОНЕРИТЕ В БЪЛГАРИЯ, тъй като научните и творчески постижения на Шаренков тепърва ще бъдат проучвани и показвани в цялата им значимост, а картините му ще бъдат обект на най-престижните колекции.

Галерия Арте
гр.София, ул. Г.С. Раковски 183 А, тел.: 02-981 53 36
Arte Gallery
Bulgaria, 1000 Sofia, 183 A Rakovski str., tel.: +359 2-981 53 36
f: Галерия Арте/ Gallery Arte

За повече информация, моля щракнете тук или върху плаката на събитието, разположен по-долу: