Галерия “ЛИК” представя

АЛЕКСАНДЪР  ХОФАРТ
И
БРАНИМИР  ЦАКОВ

изложба живопис 28 ноември – 18 декември,
откриване 28.11. /сряда/ 18.30.ч

Александър Алексиев – Хофарт е роден 1960 г. в гр. Плиска, България. Завършва НХА в гр. София през 1992 г. – специалност живопис – в курса на  проф. Петър Михайлов и  проф.Андрей Даниел.
Член е на СБХ от 1994 г.
"Хофарт" е творческият псевдоним на Александър Алексиев. Освен живописец, Александър Хофарт е частен изследовател в областта на най-древната българска история, старата астрална религия и предхристиянското изкуство на българите. Автор е на три самостоятелни изследвания.
Като художник той работи предимно в областта на традиционната реалистична живопис. Картините на Александър Хофарт разчитат на преживяното впечатление от пряката визия, която създава доверието и културната симпатия на зрителя. Натурната вярност в произведенията му е подчинена на живописната мярка за естетска достатъчност, която отразява и съхранява авторското преживяване. В своето културно пространство картините извикват устойчиви състояния и упорит емоционален код. Те носят дълбоката убеденост в смисъла на посланието иверният му образен прочит, избягвяйки тежките естетически компромиси и изгубването на сигнала. Картините на А. Хофарт огласяват респекта пред състоянията на човешката душа, пиеща от архетипа, като остават извън монолозите и колебанията на спекулативната „херменевтика” в живописта.
Александър Хофарт реализира авторските си търсения в широкия диапазон от портрета и голото тяло, през многофигурната батална композиция, до пейзажа и натюрморта. Разработва и няколко цикъла като „Дух и материя”, „Митове” и др. Наред със самостоятелните си изяви в Япония, САЩ и България, А. Хофарт взима участие в редица общи изложби.
В настоящата изложба ще представим  класическа  маслена живопис – основно пейзажи и натюрморти.
Негови работи се намират в частни колекции и галерии в България, Япония, Германия, САЩ, Австрия, Италия, Испания, Гърция и др.

     

Бранимир Цаков

Работи в областта на живописта и  декоративно-монументалните изкуства.
1961 - завършва Художествената гимназия за изящни изкуства - София
1969 - завършва Художествената академия - София в курса на проф. Ненко Балкански, специалност "Живопис".
1971 -1973 - асистент на проф. Ненко Балкански в Художествена академия.
1975 - приет за член на Съюза на българските художници.
Преподавал е в Художествена гимназия ”Ил. Петров”- София и Нов Български Университет. Живее и работи в София.

Колективни изложби :
Хамбург - 1970, Милано - 1975, Москва - 1980 и 2005,  Лисабон -1995

Самостоятелни изложби:
1985, 1993 – СБХ, Шипка 6- София
1996 – Галерия «Финес» - София
2006, 2008 – Галерия «Сезони» - София
2008, 2009, 2012 – Галерия «Ведарт» - София
- Варна 1987, Прага 1989, ВеликоТърново 1990, Пловдив 1991, Виена 2004, Бургас 2007.
Носител на награди за живопис от СБХ; Конкурс за живопис "София"; Награда за живопис на Министерството на отбраната; Награда за живопис от Министерството на образованието и др.
«Десетилетия творчески труд за Бранимир бяха изпитание за таланта и възпитание на характера. Всяка последователност в осмисляне на идеите, както се знае, не бива безнаказана, затова пък времето я оценява по достойнство. Колцина са българските живописци, които са проявили мъжество на характера и са превъзмогнали конюнктурата на преходното? Верността към себе си, към привидно простите истини на света в нас и около нас, превръщат характера на твореца в собствен стил.
Бранимир остана далеч от романтическата преструвка, която разглежда художествената творба като свят безкрайно по-голям и по-възвишен от света на собствения си създател.
Разгадаем ли цветовата писменост на неизречените и почувствани състояния в картините на Бранимир Цаков, неизбежно ще се докоснем до страстите и съмненията на мислещия художник, до безискусните истини на живота, които се оказват най-съществената част от него, ще оценим върховното изпитание на самотата, за което говореше Ненко Балкански, заставайки пред бялото платно като пред олтар. »

Бисера Йосифова

Негови творби са притежание на Национална Художествена галерия - София, Софийска Градска Художествена галерия и почти всички регионални галерии в страната. Негови картини се намират в Олимпийски музей в Лозана, Олимпийски сбирки в Атланта /САЩ/, Сидни /Австралия/, Солк Лейд Сити /САЩ/ и др., както и в частни колекции в България и чужбина.


Галерия “ЛИК” ул. “Лайош Кошут” №37, тел: 02/470-1234
e-mail: [email protected], www.gallery-lik.com